top of page
  • Εικόνα συγγραφέαHotelier Academy

Τι πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν κατά την σήμανση των F&B outlets του ξενοδοχείου σας

Έγινε ενημέρωση: 29 Ιαν 2020

Bratti - Σήμανση Εστιατορίων Ξενοδοχείων
Image Credits: Costa Navarino

Διαβάστε χρήσιμες συμβουλές και έξυπνες ιδέες, που θα βοηθήσουν τα εστιατόριά σας να αυξήσουν τα έσοδά τους αλλά και να αναβαθμίσουν την συνολική εμπειρία των πελατών σας

Το κομμάτι της Εστίασης στα ξενοδοχεία, αποτελεί ένα από τα κομβικότερα στοιχεία που διαμορφώνουν την εμπειρία των πελατών. Σχεδόν το σύνολο των ταξιδιωτών, leisure ή business, δίνουν τεράστια έμφαση στο φαγητό που τους προσφέρει το κατάλυμα που έχουν επιλέξει για την διαμονή τους, είτε πρόκειται για το πρωινό, είτε για κάποιο άλλο γεύμα κατά την διάρκεια της ημέρας.


Πέρα, όμως, από την εξαιρετική ποιότητα φαγητού και γεύσεων, ένα σύγχρονο ξενοδοχείο οφείλει να αναβαθμίζει την γαστρονομική εμπειρία ακόμα περισσότερο, δημιουργώντας καλαίσθητα, ευχάριστα, και, πάνω απ’ όλα, λειτουργικά F&B Outlets.


Είναι όμως το design του χώρου εστίασης αρκετό για να καθορίσει την θετική εμπειρία του πελάτη; Και ποιος είναι ο ρόλος της σωστής σήμανσης, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά στο εστιατόριο ή το bar του ξενοδοχείου, για την αύξηση των πωλήσεων του τμήματος; Στο άρθρο αυτό, θα παρουσιάσουμε έξυπνες συμβουλές και ιδέες που, σε συνεργασία με τον Interior Designer αλλά και με εξειδικευμένους συνεργάτες του ξενοδοχείου στο κομμάτι της σήμανσης, μπορούν να οδηγήσουν στην βέλτιστη εμπειρία του πελάτη αλλά και στην συνολική αύξηση των εσόδων του καταλύματος.


Η σωστή σήμανση στους κοινόχρηστους χώρους οδηγεί ευκολότερα τους πελάτες στο εστιατόριο


Ας αρχίσουμε από τα βασικά: Προκειμένου να επισκεφθεί ο πελάτης το εστιατόριο, θα πρέπει αρχικά να γνωρίζει πού βρίσκεται και πώς θα πάει εκεί. Ειδικά σε μεγαλύτερης κλίμακας ξενοδοχεία, που διαθέτουν περισσότερα από ένα εστιατόρια (πέρα από το εστιατόριο του πρωινού, που ο πελάτης θα το εντοπίσει ούτως ή άλλως), είναι απαραίτητη η ευδιάκριτη και σαφής σήμανση που θα ενημερώσει τον πελάτη σχετικά με την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει προκειμένου να φτάσει στο εστιατόριο ή bar που επιθυμεί.


Καλό είναι στην σήμανση των κοινοχρήστων χώρων να χρησιμοποιούνται απλές και ευανάγνωστες γραμματοσειρές, και όχι τα λογότυπα των εστιατορίων, που ενδεχομένως θα μεταδώσουν πιο δύσκολα την πληροφορία στον επισκέπτη.


EXTRA TIP! Εάν το ξενοδοχείο σας είναι μεγαλύτερης κλίμακας, φροντίστε ώστε να τοποθετήσετε στην reception (ή και σε άλλα, κεντρικά σημεία) κατόψεις του καταλύματος, οι οποίες θα δείχνουν με σαφήνεια το σημείο που βρίσκεται ο επισκέπτης σε σχέση με τα διάφορα F&B outlets του ξενοδοχείου.

Τι τρώμε; Η σημασία της σωστής σήμανσης του μπουφέ


Είτε πρόκειται για μπουφέ πρωινού, δείπνου, ή οποιασδήποτε άλλης περίστασης, είναι πάντα απαραίτητο να φροντίζουμε για την σωστή σήμανση των διαφόρων ενοτήτων, αλλά και των μεμονωμένων πιάτων.


Τα τελευταία χρόνια, η τάση στα εστιατόρια των ξενοδοχείων, είναι να προσφέρουν ποικίλες επιλογές προϊόντων: τοπικά, βιολογικά, healthy κ.ο.κ. Οι πελάτες είναι πια συνηθισμένοι στην τακτική αυτή, ωστόσο θα πρέπει να μπορούν άμεσα να εντοπίζουν το τμήμα που τους ενδιαφέρει.


Από την άλλη, είναι εξαιρετικά σημαντικό να σημαίνεται το κάθε πιάτο και προϊόν στο μπουφέ, τουλάχιστον με το όνομά του και τα βασικά του συστατικά, έτσι ώστε να γνωρίζει ο πελάτης τι ακριβώς επιλέγει. Αν αναλογιστεί κανείς τα φαγητά που πετιούνται (με το ανάλογο κόστος για το ξενοδοχείο) από πελάτες οι οποίοι νόμιζαν πως επέλεγαν κάτι άλλο απ’ αυτό που τελικά έβαλαν στο πιάτο τους, τότε συνειδητοποιεί το πόσο σημαντικό είναι το κομμάτι αυτό.


EXTRA TIP! Εάν στο πρωινό σας έχετε γωνία με τοπικά προϊόντα, δημιουργήστε μια πολύ εντυπωσιακή και αναγνωρίσιμη σήμανση, με μεγάλες εκτυπώσεις, φωτεινές επιγραφές κ.λπ., που θα τονίζουν τον τοπικό χαρακτήρα του ξενοδοχείου σας. Εκτός από την μεγάλη κατανάλωση και ικανοποίηση των πελατών σας, είναι βέβαιο ότι θα είναι ένα θέμα που οι ταξιδιώτες θα φωτογραφίζουν και θα μοιράζονται στα social media τους!


Bratti - Σήμανση για εστιατόρια ξενοδοχείων
Image Credits: Summer Senses Resort Paros

Η εξωτερική σήμανση του εστιατορίου ενισχύει την επισκεψιμότητα από εξωτερικούς πελάτες


Ένα εστιατόριο ξενοδοχείου, είναι πλήρως επιτυχημένο όταν έχει καταφέρει, όχι μόνο να προσελκύει εξωτερικούς πελάτες, αλλά και να αποτελεί ένα hot-spot της πόλης ή της περιοχής στην οποία βρίσκεται. Εκτός από τα αυξημένα έσοδα για το κατάλυμα, η ύπαρξη ενός πολυσύχναστου εστιατορίου ή bar στο ξενοδοχείο που διαμένουν, ενθουσιάζει τους πελάτες και τους ωθεί στο να κάνουν περισσότερες καταναλώσεις στο κατάλυμα.


Προκειμένου το εστιατόριο να εντοπίζεται εύκολα από τον δρόμο ή την ευρύτερη περιοχή, είναι απαραίτητο να υπάρχει ευδιάκριτη σήμανση εξωτερικά, καθώς και αντίστοιχες πινακίδες που οδηγούν στον χώρο στάθμευσης ή στην είσοδο του εστιατορίου.


EXTRA TIP! Εάν το εστιατόριό σας δεν έχει πρόσοψη στον δρόμο ή δεν είναι ορατό από την εξωτερική πλευρά του καταλύματος, μπορείτε να τοποθετήσετε την σχετική σήμανση σε περίοπτη θέση στην κεντρική είσοδο του ξενοδοχείου, πάντοτε με τις ανάλογες κατευθηντήριες σημάνσεις που θα βοηθήσουν τους πελάτες να το εντοπίσουν κατευθείαν και να οδηγηθούν εύκολα σε αυτό. Ει δυνατόν, δημιουργήστε ξεχωριστή πρόσβαση, προκειμένου να μην επηρεάζεται η κανονική λειτουργία του ξενοδοχείου και των πελατών του.

Ο χώρος του εστιατορίου μπορεί να λειτουργήσει σαν προωθητικό σημείο άλλων παροχών ή υπηρεσιών


Το εστιατόριο του ξενοδοχείου, και δη το εστιατόριο του πρωινού, είναι ένα από τα τμήματα που επισκέπτονται σχεδόν όλοι οι πελάτες σας κατά την διάρκεια της παραμονής τους. Ως εκ τούτου, αποτελεί ένα ιδανικό σημείο ενημέρωσης και προώθησης άλλων τμημάτων ή/και υπηρεσιών του ξενοδοχείου.


Για παράδειγμα, μέσα από το εστιατόριο του πρωινού, μπορείτε να προωθήσετε τα άλλα σας εστιατόρια ή bar, τοποθετώντας ειδικές σημάνσεις με φωτογραφίες και περιγραφές, αλλά και κατευθύνσεις σχετικά με το πού βρίσκεται το κάθε τμήμα. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, τοποθετήστε τις συγκεκριμένες σημάνσεις δίπλα από ένα ειδικό section του μπουφέ, το οποίο προσφέρει μικρά taste bites από το εκάστοτε εστιατόριο που θέλετε να προωθήσετε. Ο πελάτης θα ενθουσιάζεται με την νέα γεύση και θα μαθαίνει πάραυτα πού μπορεί να την γευτεί!


EXTRA TIP! Εάν διαθέτετε ειδικό healthy & wellness section στο πρωινό σας, τοποθετήστε ειδικές σημάνσεις και ενημερωτικά στοιχεία για το Spa του ξενοδοχείου, δίνοντας την δυνατότητα στους πελάτες σας να συνδυάσουν την υγιεινή διατροφή που ακολουθούν, με κάποια θεραπεία ή συνεδρία.

Bratti - Σήμανση για εστιατόρια ξενοδοχείων
Image Credits: Glyfada Riviera Athens

Επίλογος

Η σήμανση ενός ξενοδοχειακού εστιατορίου δεν αποτελεί, λοιπόν, μια τόσο απλή διαδικασία. Ο καιρός που απλά τοποθετούσαμε το όνομα του εστιατορίου πάνω από την είσοδό του καθώς και τις σχετικές σημάνσεις για τις τουαλέτες, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Τα εστιατόρια, πλέον, αποτελούν τα πιο δυναμικά τμήματα του ξενοδοχείου (μετά από το κομμάτι του ύπνου), και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζονται, τόσο όσον αφορά την λειτουργία και τα έσοδά τους, όσο και την σημασία τους στην αύξηση της συνολικής ικανοποίησης και άνεσης του πελάτη.


Για ειδική μελέτη μιας εξειδικευμένης σήμανσης για το εστιατόριό σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε άμεσα με τα στελέχη της εταιρείας bratti, καλώντας στο +30 210 9656500, στέλνοντας e-mail στο info@bratti.eu ή συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας πατώντας εδώ.

Το άρθρο για την σημασία της σήμανσης των F&B Outlets ενός ξενοδοχείου, αναπτύχθηκε από την Hotelier Academy σε συνεργασία με την εταιρεία bratti.

bottom of page